Mese egy kismadárról, egy délutáni sétahajókázásról és a Nagy Balatoni Csatáról - 4/1. rész

Mese egy kismadárról, egy délutáni sétahajózásról és a Nagy Balatoni Csatáról - 4/1. rész

           Négyrészes mesesorozatunkban egy csodálatos nyári nap története elevenedik meg. A mese első részében a mesebeli keszthelyi kastély lakói elindulnak a Balaton-partra a Szent Iván-éji ünnepségre.

nyari_tortenetek_46.png

A négyrészes mese első része:

      Gyönyörű júniusi nap volt. A keszthelyi kastély több mint százéves falai közt nyugalom honolt. Daru Domonkos, a kastély kincseinek őrzője és Erdmann, a hercegasszony kedvenc tacskója körülnézett az üvegházban. Berkenyei Boróka, a kastély főkertésze és két csacsi segédkertésze, Ficánka és Lepke Sün Sebestyén Sámuelnek, a kastély mesterszakácsának és kiskuktáinak: Csiga Csalamádénak, Csiga Csombornak, Csiga Csatárkának, Csiga Csendikének, Csiga Cseperkének és Csiga Csuporkának meséltek a parkról.

15_1.png

   Bagoly Bonifác, a kastély tudósa a könyvtárban olvasott. Éppen befejezte a híres hajó, a Novara világkörüli útjáról szóló három könyv utolsó kötetének tanulmányozását, amikor megpillantotta az aznapi újságot. Belelapozott, az érdekesebb híreknél megállt és elolvasta őket. Így tudta meg, hogy június 23-a az év 174. napja és hogy a hercegi család már negyedik napja a francia tengerparton nyaral. Ez a nap arról nevezetes, hogy ma lesz Szent Iván éje, az év legrövidebb éjszakája, amikor a keszthelyi Balaton-parton délutántól másnap hajnalig egy vidám, zenés ünnepségsorozatot rendeznek hatalmas csatával a végén. Bagoly Bonifác becsukta az újságot, és elindult, hogy a hírről szóljon a többieknek.

16_1.png

    Mindenki, akivel találkozott, nagyon örült. A mesebeli keszthelyi kastély lakói emlékeztek még az előző évi Szent Iván-napi ünnepségre. Akkor Erdmann nyerte meg könnyedén az evezős versenyt, aztán megkóstolhatták a díjnyertes Balaton Kalácsát, amelyet Sün Sebestyén Sámuel sütött. Végül az este fénypontjaként a kastély kis csapata lett az első a bűvészversenyen.

    Bonifác elárulta barátainak, hogy ez alkalommal nyereményjáték is lesz, ahol egy balatoni hajóutat lehet nyerni. Mindenki abbahagyta, amit addig csinált. Pillanatok alatt elkészültek, majd elindultak a Balaton-partra. Így tettek a csigák is, elöl haladt Csalamádé, őt követte Cseperke, Csuporka, Csendike, Csombor és a legvégén Csatárka. Szerencsére Ficánka és Lepke a hátukra vették a csigákat, így ők is hamar leértek a partra, mint a többiek.

17_1.png

Folyt. köv. Egy hét múlva olvasható lesz a 2. rész!

nyari_tortenetek_45.png

Írta: Iski Szilvia ©

A meseszereplők rajzait Nyers-Lucz Viktória képei segítségével Iski Szilvia készítette. ©

Az illusztrációk a www.canva.com oldal szabadon felhasználható képei segítségével készültek. 

© Helikon Kastély, Keszthely

© 2022

Minden jog fenntartva! ©