Mese egy kismadárról, egy délutáni hajókázásról és a Nagy Balatoni Csatáról - 4/3. rész

Mese egy kismadárról, egy délutáni sétahajózásról és a Nagy Balatoni Csatáról - 4/3. rész

    Négyrészes mesesorozatunkban egy csodálatos nyári nap története elevenedik meg. A mese első részében a mesebeli keszthelyi kastély lakói a Balaton-partra mentek a Szent Iván-éji ünnepségre. A második részben pedig a parton megismerkedtek Szalonka Szidóniával, a világutazó madárkával és végül mindenki mehetett a Nagy Balatoni Utazásra. A harmadik részből kiderül, hogy mi történt a Szederkényi patika kiscicáival a hajóút alatt.

nyari_tortenetek_46.png

A négyrészes mese harmadik, utolsóelőtti része:

            Mindenki remekül érezte magát. A kis csigák és Talabér a hegyeket, Sebestyén, Erdmann és a cicák a nádast, Ficánka, Lepke és Bonifác a madarakat, Boróka, Szidónia és Domonkos pedig a hullámokat csodálta. Az utazás közben a hajó találkozott a hercegi család háromárbocos vitorlásával. Az utasok vidáman integettek a herceg úrnak, a hercegasszonynak, a három hercegkisasszonynak és a herceg úrfinak. A főnemesi család tagjai viszonozták az üdvözlést és jó utat kívántak a gőzhajónak.

nyari_tortenetek_51.png

            A kis hajó tovább siklott a Balatonon. Daru Domonkosék közben arról beszélgettek, tudnak-e valamilyen szép balatoni dalt énekelni. Bonifác a Széles a Balaton vize, keskeny a híd rajta című népdalt javasolta. A többiek örömmel fogadták, és belefogtak a dalba. Amíg mindenki vidáman énekelt, a Szederkényi cicák, Masni, Matilda és Micóka a korláton álldogáltak.


nyari_tortenetek_52.png

            Éppen ahhoz a sorhoz ért a dalban a kis kórus, hogy mert leesel róla, amikor a hajó egy kicsit megbillent, és a cicák leestek a korlátról. Masni és Matilda az utolsó pillanatban még bele tudott kapaszkodni a hajó vasmacskájába, ám Micóka, a foltos kiscica a Balatonba pottyant.

            A két nagyobb cicát Domonkosék gyorsan felhúzták, és Szalonka Szidónia pártfogásába vette őket. Erdmann és Talabér a vízbe vetette magát, és hamar kimentették Micókát a vízből. Szidónia az utazóládájából egy törölközőt vett elő, és alaposan megtörölte a kiscicát. Mivel szépen sütött a nap, Micóka bundája hamar megszáradt. Szidónia egy bögre vízbe kevés gyógyfüvet kevert, és megitatta a kiscicával. Előkerült egy doboz CILLA-KAMILLA tea is, amelyből mindenkinek főztek egy-egy bögrével a nagy ijedtségre.

nyari_tortenetek_53.png

 

Folyt. köv. Az utolsó rész egy hét múlva olvasható, amelyből megtudható,

hogy milyen is az a híres-neves Nagy Balatoni Csata!

nyari_tortenetek_45.png

Írta: Iski Szilvia ©

A meseszereplők rajzait Nyers-Lucz Viktória képei segítségével Iski Szilvia készítette. ©

Az illusztrációk a www.canva.com oldal szabadon felhasználható képei segítségével készültek. 

© Helikon Kastély, Keszthely

© 2022

Minden jog fenntartva! ©