Mese egy kismadárról, egy délutáni hajókázásról és a Nagy Balatoni Csatáról - 4/2. rész

Mese egy kismadárról, egy délutáni sétahajózásról és a Nagy Balatoni Csatáról - 4/2. rész

    Négyrészes mesesorozatunkban egy csodálatos nyári nap története elevenedik meg. A mese első részében a mesebeli keszthelyi kastély lakói a Balaton-partra mentek a Szent Iván-éji ünnepségre. A második részből megtudható, hogy kivel ismerkedtek meg a parton és hogy hogyan végződött a sorsolás a Nagy Balatoni Utazásra!

nyari_tortenetek_46.png

A négyrészes mese második része:

            A Balaton-part csuda egy hely! Domonkosékat most is elkápráztatta a móló, a kövek, a víz és az ég kékje. Sok-sok ismerőssel találkoztak. Elsőként a kedves balatoni kutyust, Tóparti Tekergő Talabért üdvözölték egy kék kalapos madárka társaságában. Talabér örömmel mutatta be a kis társaságnak Szalonka Szidóniát, a híres világutazót, aki már bejárta a fél világot.

nyari_tortenetek_48.png

            Talabér és Szidónia még az előző nyáron találkoztak a Balaton másik végén. Akkor a kutyus meghívta, hogy látogasson el a keszthelyi Balaton-partra is. A madárka most tett eleget a meghívásnak. Bonifác a Szederkényi cicáknak integetett. Szederkényi Masni, Matilda és Micóka a kastély közelében lévő patikában laktak, és gyakran beszélgettek Bonifáccal különféle gyógyító szerekről és mindenféle különös dologról.

            Délután már mindenki a Nagy Sorsolásra készült. Domonkosék gyorsan megvették a sorsjegyeket, és nagyon vigyáztak rájuk. A balatoni hajóút sorsolása nagyon izgalmas volt! Kiderült, hogy 33 szerencsés vehet részt egy kedélyes balatoni hajókázáson. Egymás után mondták a számokat. A kastély lakói és barátaik: Domonkos, Bonifác, Erdmann, Talabér, Sebestyén, Boróka, Lepke, Ficánka, Csalamádé, Csendike, Cseperke, Csuporka, Csombor, és Csatárka –, valamint a patika cicái: Szederkényi Masni, Matilda és Micóka mind-mind a szerencsések közé tartoztak, akik egy kis balatoni gőzhajó fedélzetén sétahajókázásra mehetnek.

            Eduárd, a manó az utolsó szám sorsolására készült. Hosszasan forgatta a gömböt, majd a 38-as számot tartalmazó golyót vette ki belőle. Szidónia lopva nézte meg a sorsjegyét, amelyen egy 3-as és egy 8-as állt. Erdmannék nagyon megörültek, hogy a világutazó madárka is velük tart.

nyari_tortenetek_49.png

            Azonban Mirtill, a balatoni park pávája is felmutatott egy sorsjegyet, amin a 38-as szám volt látható. Bonifácék elképedtek, és azt állították, hogy itt valami nincs rendben. A két kutya, Erdmann és Talabér a tettek mezejére lépett. Alaposan megvizsgálták Mirtill sorsjegyét. Észrevették, hogy a páva félbehajtotta a sorsjegyét, így lett a 138-ból 38. Amikor kiderült a turpisság, mindenki mérges lett Mirtillre. Azonban nem volt idő bosszankodni, mert a hajókürt jelzett, és a szerencsés nyertesek felszállhattak a gőzhajóra. Elkezdődött a Nagy Balatoni Utazás!

nyari_tortenetek_56.png

 

Folyt. köv. Egy hét múlva olvasható lesz a 3. rész!

nyari_tortenetek_45.png

Írta: Iski Szilvia ©

A meseszereplők rajzait Nyers-Lucz Viktória képei segítségével Iski Szilvia készítette. ©

Az illusztrációk a www.canva.com oldal szabadon felhasználható képei segítségével készültek. 

© Helikon Kastély, Keszthely

© 2022

Minden jog fenntartva! ©