Mese négy fagylaltról, akik állandóan veszekedtek

Egyszer volt és most is van - a keszthelyi kastély parkjában újra családi meseórák várják a gyerekeket, szüleiket, nagyszüleiket. Ez a mese is egy családi meseóra okán született. Most a keszthelyi Helikon Kastély mesevilágának újabb történetét ismerhetik meg a meserajongók. Itt a nyár, a hűsítő limonádék és a fagylaltok évszaka. Sün Sebestyén Sámuel mesterszakács és elsőrangú cukrász most is elővette híres szakácskönyvét és kikereste a legfinomabb fagylaltreceptjeit. Ám olyan, ami most esett meg vele, ilyen még nem történt a kastély alagsori konyhájában. Jöjjön a mese négy fagylaltról, akik állandóan veszekedtek.

sun2_1.jpg

1. kép: Sün Sebestyén Sámuel még jókedvűen

Iski Szilvia: Mese négy fagylaltról, akik állandóan veszekedtek

Gyönyörű nyári napra virradtak a keszthelyi kastélymesék lakói. A hőmérő higanyszála már délelőtt átlépte a 28 ˙C-ot, így mindenki a hűvös szobákban, szalonokban maradt. Sün Sebestyén Sámuel mesterszakács és elsőrangú cukrász nekiállt az alagsori konyhában, hogy négy finom fagylaltot készítsen a barátainak. Hat kis kuktája, Csiga Csalamádé, Csiga Cseperke, Csiga Csuporka, Csiga Csendike, Csiga Csombor és Csiga Csatárka is lelkesen segített neki.

Négy finom fagylaltot készítettek a konyha ördögei. Csokoládé, mandula, eper és pisztácia ízben készültek el a jeges finomságok. A süni és a hat kis csiga elégedetten kóstolták meg a fagylaltokat, az ízekkel semmi probléma nem volt. Nyugodtan tették be a jégszekrénybe a fagylaltokat, aztán elővették a tölcséreket és a kelyheket, hogy majd abba tegyék bele a hideg nyalánkságokat. Amikor ezzel végeztek, ők is lepihentek.

stove-5815932_1280_masolata.png

2. kép: Az alagsori konyha egy részlete a jégszekrénnyel és a tűzhellyel

 

A pihenés azonban nem tartott sokáig. Először Csiga Cseperke riadt fel, majd a többiek. Mindenki döbbenten hallgatta, hogy valahol valakik veszekednek. Megkeresték, hogy honnan jön a hangzavar. A jégszekrényből jött, ahol a négyféle fagylalt pihent. Az ő hangjukat hallották.

Sün Sebestyén Sámuel mérgesen nyitotta ki a jégszekrény ajtaját.

- Mi ez a hangzavar? Mi történt? - kérdezte a süni.

- Ugye, hogy én vagyok a legfinomabb? - kérdezte Sebestyéntől az eperfagylalt.

- Nem is ő, hanem én! - kiáltotta a mandulafagylalt.

- Hogyisne! Én vagyok a legeslegfinomabb! - mondta még hangosabban a csokoládéfagylalt.

- Azt már nem! Csak én vagyok finom! - kiabálta mindenki hangját elnyomva a pisztáciafagylalt.

Sün Sebestyén Sámuel gyorsan bezárta a jégszekrény ajtaját és nagyot sóhajtott. Hogy lesz ezekből a veszekedő fagylaltokból békés és nyugodt fagyizás délután? - gondolta magában.

Elérkezett a délutáni fagylaltozás ideje. Sebestyén mester és a hat kis kukta félve mentek le a pincében lévő konyhába. Attól féltek, hogy a fagylaltok még mindig veszekednek. Ám néma csend fogadta őket. Csiga Csalamádé nyitotta ki a jégszekrény ajtaját és kivette a négy dobozt. A csokoládé-, a pisztácia-, az eper- és a mandulafagylalt néma csendben volt. Azért nem kiabáltak már, mert megfagytak. De egy kis idővel felengedtek és ott folytatták a veszekedést, ahol abbahagyták, mindenki azt állította, hogy csakis ő a finom, a többi nem.

Sün Sebestyén Sámuel megpróbálta a kiabáló fagylaltokat egy tölcsérbe tenni, de ez is veszekedésbe torkollott. Sebestyén mester minden kastélylakónak az alábbiak szerint mérte ki a fagylaltadagját: alulra tette a mandulafagyit, majd az eper, a csokoládé és legvégén a pisztácia követte.

ice-creams-25423_1280.png

 

3. kép: A négyféle fagylalt egy tölcsérben

 

Most meg amiatt kezdtek el veszekedni a fagylaltok, hogy ki kicsodát nyom agyon. A mandulafagylalt követelte, hogy ő kerüljön a tetejére, ugyanezt kívánta az eper- és a csokoládéfagylalt is. A pisztáciafagylalt hallani sem akart erről, ő akart a fagylaltok tetején lenni. 

A tölcséres fagylaltok egy kis hűtőkocsi segítségével az ebédlőbe kerültek, ám itt is zengett minden a kiabálásuktól. Bagoly Bonifác, Erdmann, Daru Domonkos és a barátaik próbálták csitítani a fagylaltokat, ám nem jártak sikerrel. Szomorúan nézték egymást és a veszekedő  fagylaltokat, majd megunták a hangzavart és kimentek az ebédlőből. A fagylaltok még az asztalon is folytatták a veszekedést, ám a meleg miatt lassan halkult a hangjuk, mert olvadni kezdtek. Lassan mindegyik fagylalt elolvadt, és csak sok-sok színes pacni maradt belőlük a kastély mesebeli lakóinak nagy bánatára.

A képek forrásai:

1. kép: Nyers-Lucz Viktória rajza

2-3. kép: www.pixabay.com