Mese két kislányról, két kisfiúról, a mesebeli nyári divatról és egy különleges játékról - 2. rész

Családi meseóra a kastély parkjában - 8. rész

Az augusztus 13-i meseórán négy kedves és rátermett kisgyerek: Emma, Dorottya, Bence és Ádám vett részt, akik remek tanácsokat adtak a nyári divat terén a keszthelyi kastély mesehőseinek. Mesénk első részében felelevenítettük a meseóra hangulatát és ellátogattunk Ignác bácsi boltjába, hogy ott Daru Domonkosék megvásárolják a gyerekek által ajánlott ruhákat, cipőket és egyéb kiegészítőket. Mesénk második részében megtudhatja a kedves olvasó, hogy milyen a nyári divat a kastélyban és milyen különleges játékkal várják a meseszereplők Emmát, Dorottyát, Bencét és Ádámot.

Következik a mese második része - kedves Emma, Dorottya, Bence és Ádám, valamint minden gyerek és felnőtt meserajongó: jó olvasást és kellemes időtöltést kívánunk a keszthelyi kastély mesevilágában!

hatter_kastely.jpg

Iski Szilvia: Mese két kislányról, két kisfiúról, a mesebeli nyári divatról és egy különleges játékról - 2. rész

Rajz: Nyers-Lucz Viktória

Fotó: Bankó Zsolt

 

Teltek-múltak a napok. Ifjabb Holló Lipót, császári és királyi levélhordó és csomagszállító már két csomagot is hozott Keszthelyre. Az egyiket a kastélyba szállította, amelyben egy vörös-rózsaszín színű pörgős szoknya volt, ez volt Johanna nyári ruhája. Pont olyan volt, mint, amilyet a gyerekek neki ajánlottak. A másik csomagot pedig a kastély melleti patikába vitte, négy cicának, Szederkényi Masninak, Matildának, Micókának, vlamint unokatestvérüknek, Kormoskának. A csomagban  gyönyörűszép gyógyszerészi köpenyek voltak, amelyek elég szellősek, ám de gumisak is, hogy ne csússzoon le róluk. A díszítése pedig egészen elragadó volt, egy-egy unikornis volt rajtuk látható.

a_szederkenyi-cicak.jpg

A három patikabeli cica - Szederkényi Masni, Matilda és Micóka még a gyógyszerészköpenyek nélkül

A kastélylakók nagyon megszerették a nyári ruhájukat, amiket a gyerekek választottak nekik. Leonóra, a hercegi család versenylova és Rozmaring, a hercegi hintó lova gyönyörű trikóban és hozzáillő sapkában volt. Kornélia, az Állatkert elefántja, aki jól megérdemelt pihenését töltötte Keszthelyen egy csinos gyapjúszoknyát viselt. Berkenyei Boróka, a kastély főkertésze zsebes ingben-nadrágban és egy zöld kalapban tette a dolgát, míg az oroszlánok, Leopold és Leontin motoros sisakban és szemüvegben, valamint motoros ruhában és cipőben pattantek fel Gerzsonra, az oldalkocsis motorkerékpárra. Daru Domonkos, a kastély kincseinek őrzője egy igazi kincsőrző ruhában ellenőrizte, hogy minden rnedben van-e a kastélyban és azon kívül, Bagoly Bonifác pedig egy talárba bújt, hogy még komolyabbnak látszott, hogy ő a kastély tudósa. Erdmann, a hercegasszony tacskója, legjobb barátja, Tóparti Tekergő Talabér és Rozina, a tacskólány pedig remek futócipőben rótták a  köröket a hercegasszony kamarakertjében, hogy minél jobban felkészüljenek a Balatoni Kutyagolás versenyére. Rozina pink színű cipőben, míg a fiúkutyusok világoskék-sötétkék színű cipőben kutyagoltak.

Egy szép napon hazaérkezett Sün Sebestyén, a kastély mesterszakácsa Párizsból. Vele jöttek a Csiga testvérek is, név szerint Csiga Csalamádé, Csombor, Csatárka, Csendike, Cseperke és Csuporka, a hat kis kukta. Párizsban egy szakács-cukrász iskolában voltak, hogy minden megtanuljanak, amit addig még nem tudtak a konyhaművészetből. Daru Domonkosnak eszébe jutott Emma, Dorottya, Bence és Ádám. Emlékezett rá, hogy azt mondták a gyerekeknek, hogy amikor Sebestyénék visszatérek, akkor vendégül látják őket. Így is lett, ifjabb Holló Lipót leveleket vitt Budapestre és Esztergombba, bennük a szívélyes meghívással.

lipot.png

A gyerekek - szüleikkel együtt - elfogadták a meghívást és egy szép nyári napon megérkeztek a kastélyba.

- Én nagyon örülök, hogy újra itt lehetek! - mondta Emma.

- Akkor is szép volt a kastély parkja és most is nagyon szép! - tette hozzá Dorottya.

- Vajon viselik a Erdmannék a futócipőjüket? - kérdezte Bence.

- Igen! - felelte Ádám - Nézzétek meg ezeket a nyomokat!

A gyerekek futócipőnyomokat követve megtalálták a kutyusokat, ám nemcsak őket.

belso_park_gingko_biloba.jpg

A gingko biloba fa a kastély parkjában

Ott volt mindenki a gingko biloba fa tövében, ahol egy pompás ki uzsonnára várták a gyerekeket. Sün Sebestyénék kitettek magukért, a gyerekek szerint minden finom, ám a legjobban az eperfagyi ízlett nekik. Utána Bagoly Bonifác a régi nap emlékére egy különleges játékot tanított meg a gyerekeknek, a krokettet. Megmutatta a pályát, amelyen hat kis kapu volt, az ütőket, a golyókat és elmagyarázta, hogy hogyan is kell ezt a játékot játszani. A golyókat minden kapun a lehető legkevesebb ütéssel kell átütni.

Emma, Dorottya, Bence és Vince hamar megjegyezték a szabályokat és ki is próbálták a játékot. Mivel nagyon jól játszották, ezért egy miniversenyt rendeztek a kastélylakók. Három lánypáros indult, Emma Dorottyával, Rozina Johannával és Boróka a legkisebb cicával, Micókával. A fiúknál is három páros indult, Bence Ádámmal, Leopold Leontinnal, és Erdmann Tóparti Tekergő Talabérral.

thumbnail_marc_15_ajandek.jpg

Leopold, Leontin és Gerzson, az oldalkocsis motorkerékpár

Nagyon izgalmasan alakult a verseny, a páros sokáig fej fej mellett voltak, ám a végeredmény a gyerekeknek kedvezett. Első lett a lányok versenyében Emma és Dorottya párosa, a második Boróka és Micóka, mg a harmadik Rozina és Johanna. A fiúknál is gyereksiker született, első a Bence-ÁDám páros, a második helyet Leopold és Leontin szerezte meg, míg Edmannék most be kellett, hogy érjék a harmadik hellyel.

Ám senki sem volt szomorú, hiszen egy jót játszottak, barátok közt voltak, és ez a nap is olyan emlékezetes lesz majd, mind az az augusztus 13-i csütörötök, amikor Daru Domonkosék először találkoztak Emmával, Dorottyával, Bencével és Ádámmal, valamint a szüleikkel.