Egy újabb igazi mese, ezúttal a Balatoni nyárról, az izgalomról, a szélről és egy élő mesepremierről

Minden hétre egy mese a kastélyból - 12. rész

Úgy tűnik, hogy egy kis időre szünetelnek a mesés interjúk, hiszen újabb igazi mese következik a keszthelyi kastély mesevilágából. A mesék Író nénije és Rajzoló lánya a Balatoni nyár című tv-műsor vendégei voltak július első keddjén. Természetesen velük tartottak jónéhányan a mesevilágból, többek között Daru Domonkos, Bagoly Bonifác, Berkenyei Boróka, Johanna, Kornélia, Rozina, Tóparti Tekergő Talabér, Leontin, valamint Erdmann és Leopold, akik maradtak még azután is, hogy az Író néni és a Rajzoló lány már elhagyták Révfülöpöt.

balatoni_nyar_cian.jpg

www.mediaklikk.hu

Iski Szilvia:

Egy újabb igazi mese, ezúttal a Balatoni nyárról, az izgalomról, a szélről és egy élő mesepremierről

Rajz: Nyers-Lucz Viktória

Fotó: Bankó Zsolt és Nyers-Lucz Viktória

Egyszer volt és most is van egy csodálatos mesevilág a keszthelyi kastélyban. Pár nappal ezelőtt nagy volt az izgalom az ódon falak között. A keszthelyi kastélymesék alkotói, az Író néni és a Rajzoló lány egy televíziós szereplésre kaptak meghívást Révfülöpre, a Balatoni nyár című műsorba. Mindenki nagyon örült, bár Csiga Csuporka nem igazán tudta, hogy mi is az a televízió. Bagoly Bonifác, a kastély tudósa a többekiek nevében szeretett volna gratulálni az Író néninek, ám nem tudott.

- Kérlek Bonifác, most hagyjál békén - kérte az Író néni a baglyot. - El sem tudod képzelni, milyen nehéz lesz. Élő műsor lesz, ami azt jelenti, hogy nem ronthatunk, nem mondhatunk butaságot és mivel lámpalázam van, az is lehet, hogy nem tudok megszólalni. - Majd egy kis idő után még ezt mondta: - Tudod milyen hosszú idő 7 perc?

Bagoly Bonifác meglepetten hallgatta az Író nénit. Ő nem szokott olyan sokszor butaságokat beszélni, ha meg igen, akkor jót nevet rajta. És mi az, hogy nem tud megszólalni? Hiszen úgy szeret beszélni. 7 perc pedig nem is olyan sok idő, ennyi idő alatt már egy tojás is megfő keményre, bár ő, az Író néni inkább a tízperces kemény tojást szereti - gondolta magában Bonifác, de persze ezt nem merte hangosan mondani az Író néninek, nehogy még jobban elvesszen a szomorúságban.

A kastély tudósa ezután a Rajzoló lányt kereste meg, aki egy kicsit vidámabb volt, mint az Író néni.

- Köszönöm, nagyon kedvesek vagytok, hogy gondoltok ránk - kezdte mondandóját. - Hidd el Bonifác, nem könnyű egy élő műsorban szerepelni. Mivel még nem voltunk ilyen adásban, ezért kicsit félünk tőle.

- Mi nagyon szurkolunk nektek. Elkísérhetünk benneteket? - kérte kedvesen Bonifác a Rajzoló lányt.

- Nélkületek el sem mennénk! Hiszen rólatok fogunk beszélni! Képzeld el Bonifác, meg fog benneteket ismerni ország-világ.

- Még a világ is? - hüledezett Bonifác. - Ezt el kell mondanom a többieknek. - Azzal a kastély tudósa szaladt a barátaihoz, hogy elújságolja a nagy hírt.

a_rajzolo_lany_es_az_iro_neni.jpg

A Rajzoló lány és az Író néni - éppen mosolygósan

(Rajz: Nyers-Lucz Viktória/Helikon Kastély)

Teltek-múltak a napok, egyre közelebb került a július 7-e, az élő adás napja. Közben kiderült, hogy nem mindenki tud az Író néniékkel Révfülöpre menni. Csiga Csalamádé, Csendike, Csuporka, Cseperke, Csombor és Csatárka még mindig világkörüli úton vannak, Sün Sebestyén Sámuel, a kastély mesterszakácsa pedig Erdőszéli Elmélázó Elemér, a rókakölyök társaságában erdei túrán. Gerzson, az oroszlánok oldalkocsis motorkerékpárja és Gusztáv, a hercegi család automobilja pedig egy gyorsasági versenyre mentek éppen ezen a keddi napon. A Szederkényi cicák - Masni, Matilda és Micóka pedig a benzint szállították erre a viadalra, így ők sem tudtak Révfülöpre menni.

a_csiga-testverek_csendike_cseperke_csuporka_csalamade_csombor_csatarka.jpg

 Így néz ki egy világkörüli út!

Fentről lefelé, balról jobbra:

Csiga Csuporka, Csiga Cseperke, Csiga Csendike

Csiga Csalamádé, Csiga Csombor, Csiga Csatárka

(Fotó: Bankó Zsolt/Helikon Kastély)

 

Ám így is sokan keltek útra a televízió autójával, ami eljött az Író néniért és a Rajzoló lányért. A mesehősök egy gyönyörű táskában utaztak, amelyet Laura adott az Író néninek. Laura a valóságban a kastélyra és a kastély kincseire vigyáz.

Az autóval hamarosan meg is érkezett a kis csapat Révfülöpre. Erdmannék izgatottan néztek körül, hogy milyen is egy forgatás, ám nem volt sok idejük erre, hiszen nemsokára ők következtek. Az Író néni és a Rajzoló lány is készen állt életük első élő televíziós szereplésére, amit ország-világ láthatott.

2020_07_07_revfulop.jpg

Az Író néni és a Rajzoló lány bizakodva a televíziós szereplés előtt pár perccel + a balatoni szél

(Fotó: Nyers-Lucz Viktória/Helikon Kastély)

Ám nemcsak ők, hanem a szél is készen állt, csak fújt és fújt, így Író néni azon aggódott, hogy az asztalra kitett mesehősöket nehogy befújja a szél a pár méterre lévő Balatonba. Azonban a szél udvariasan addig nem fújt, míg a keszthelyi kastélymesékről folyt a beszélgetés. A műsorvezetők - Barbara és Bence - nagyon kedvesek voltak és hamar megszerették Bagoly Bonifácékat. Különösen a kutyusok nyerték el tetszésüket. Az Író néni beszél a mesekönyv születéséről, röviden megemlítette a meseórákat. Egy igazi mesepremierre is sor került, a Balatoni Kutyagolás című mese egy rövid részlete hangzott el az Író nénitől, amit Barbara és Bence el is játszottak a kis ujjbábokkal. Nagyon aranyosak voltak Erdmannal, Rozinával és Tóparti Tekergő Talabérral egyetemben. A mesében a három kutyus mellett szerepelt még Bagoly Bonifác és Berkenyei Boróka, a kastély főkertésze.

A Rajzoló lány pedig Barbara kérdésére arról beszélt, hogy milyen jó érzés volt a mesékhez a rajzokat elkészíteni és mennyi szép emléket is le tudod rajzolni, olyanokat is, amelyeket még az Író néni sem ismer.

A kastély programjainak ismertetése után véget is ért a beszélgetés, ami után a szél is egy kicsit megerősödött, ám szerencsére ez már nem okozott gondot. Bencének annyira megtetszett Erdmann, hogy megkérte az Író néniéket, hogy hadd maradjon még egy kicsit a kutyus a műsorban. Barbara pedig Leopoldot kérte így el. A Rajzoló lány és az Író néni megengedték, így Erdmann egészen a műsor végéig Bence zsebében maradt, onnan kandikált ki ország-világra. Amikor már majdnem befejeződött az adás, olyan erős lett a szél, hogy kis híján Erdmannt is kiröpítette Bence zsebéből, ám szerencsére, ez nem történt meg, Bence nagyon vigyázott a hercegasszony kedvenc tacskójára.

A meseszereplők a visszaúton alaposan megbeszélték ezt az izgalmas kalandot bent, a Laurától kapott táskában. 

szidonia_johanna_domonkos_bonifac.jpg

Balról jobbra: Szalonka Szidónia, Johanna, Daru Domonkos és Bagoly Bonifác

(Fotó: Bankó Zsolt/Helikon Kastély)

- Szerintem, nagyon jó volt - kezdte Daru Domonkos. - Nem is látszott rajtuk, hogy izgulnak!

- Azért az Írón nénin észre lehetett venni - tette hozzá Johanna, a kastély szelleme. - Szegény, egy levegővétellel próbált minél többet mondani, aztán egyszercsak elfogyott a levegője. Akkor nagyon sajnáltam.

- De ez csak egy múló pillanat volt, alig lehetett észrevenni - mondta erre Kornélia. - Szerintem is ügyesek voltak, de mikor nem azok?

- Ez volt az első élő televíziós adásuk, amit elég sokan néznek még messze földön is - felelte Berkenyei Boróka. - Ha újra megnéznék, csak azt látnánk, hogy jókedvűek és milyen sok mindent mondtak el rólunk.

- Ti tudtátok, hogy a mesefigurák egy része a Rajzoló lány életének fontos szereplője volt? - kérdezte Ficánka, az egyik csacsi. - Én csak Szamócáról tudtam eddig, mert hogy ő volt a kedvenc nyuszija.

- Látjátok, ezért jó egy ilyen műsorban résztvenni, mert apró titkokra is fény derül - mondta erre Rozina.

- És még mesepremier is volt! - vakkantotta Tóparti Tekergő Talabér. - Nagyon megtisztelő, hogy egy kutyás meserészlet hangzott el, nagyon boldog voltam. Meg azért is, mert Barbaráék milyen önfeledten játszottak velünk.

- Azt kell mondanom - szólalt meg Bagoly Bonifác, - hogy, bár az Író néni nagyon félt, hogy milyen hosszú az a hét perc és hogy miről is fognak beszélgetni, meg kell mondanom, hogy akár hosszabb is lehetett volna. Az Író néni és a Rajzoló lány biztos vagyok benne, hogy sokáig tudod volna rólunk mesélni.

- Mert szeretnek minket, csak azért - felelte Szalonka Szidónia, a világutazó.

Mindenki bólogatott, mert egyet értett ezzel. Sőt, mindenki tudta a szíve mélyén, hogy ők is nagyon szeretik az Író nénit és a Rajzoló lányt.

- Vajon Erdmann és Leopold mikor tér vissza hozzánk? - érdeklődött egy kis idő múltán  Leonóra, a hercegi család versenylova.

- Szerintem estére megjönnek élményekkel telve - válaszolta Lepke, a kis csacsi.

- Csak el ne vigye őket a szél - tette hozzá Leontin. - Igencsak felerősödött, amikor elindultunk.

- Nem lesz semmi baj, ne féljetek! - nyugtatta meg barátait Domonkos. - Hamarosan mi is otthon leszünk a kastélyban, és ők is megérkeznek egyszer.

Az autó, amely reggel elvitte a kis csapatot Révfülöpre, vissza is hozta a társaságot Keszthelyre. Egy gyors és finom ebéd, majd mindenki ment a dolgára, ám még sokáig emlékezni fognak erre a csodálatos révfülöpi délelőttre. Itt a vége, fuss el véle!

egyszer_volt_most_is_van_banner.jpg

Szöveg: © Iski Szilvia

Rajz: © Nyers-Lucz Viktória

Fotók: © Nyers-Lucz Viktória és © Bankó Zsolt

© Keszthelyi kastélymesék

© Helikon Kastélymúzeum, Keszthely