Mese egy vidám elefántról, egy csodás májusi napról és egy izgalmas versenyről

Minden hétre egy mese a kastélyból - 2. mese

      Kis történetek a keszthelyi kastély mesevilágából - Kornélia, a mindig vidám elefánt, a májusi napsütés, finom falatok, a csodálatos kastélypark és egy furcsa kétkerekű, amelyet Daru Domonkos boszorkányos ügyességgel tud tekerni. Minden hétre egy mese a kastélyból sorozatunk második meséje. Mindenkinek jó szórakozást kívánunk a keszthelyi kastély mesés világában!

kastely_negyen.jpg

Iski Szilvia: Keszthelyi kastélymesék

Mese egy vidám elefántról, egy csodás május napról és egy izgalmas versenyről

Rajzolta: Nyers-Lucz Viktória

      Csodás napra ébredtek a keszthelyi mesés kastély kis lakói, a napsugarak beborították az egész vidéket. Elérkezett május első napja, amely sok meglepetést tartogatott. Sün Sebestyén Sámuel, a kastély mesterszakácsa hat kis kuktájával, Csiga Csalamádéval, Csomborral, Csatárkával, Csendikével, Cseperkével és Csuporkával már hajnal óta a konyhában sürgött-forgott, hogy elkészítsék mindenki kedvencét.

sun2.jpg

     Bagoly Bonifác, a kastély tudósa már az előző napokban megtervezete, hogy hogyan nézzen ki a kastély májusfája. Daru Domonkos, a kincsek őrzője gyönyörű szalagokat hozott a hercegi kamrából, Berkenyei Boróka, a kastély főkertésze pedig kijelölte a kastély parkjában azt a helyet, ahová majd a májusfát fogják állítani. Leopold és Leontin, a kastély két marcona oroszlánja mindenre és mindenkire vigyázott. 

     Kilencet ütött a Fő téri templomtorony órája, amikor régen látott vendég érkezett a kastélyba. Szalonka Szidónia, a világutazó madárka volt, aki már messziről integetett barátainak. Amikor közelebb érkezett, megmutatta nekik legújabb szerzeményét, egy kis zászlót. Nem akármilyen zászló volt ez, hanem versenyzászló, olyan, amivel a nagy sportversenyeket indítják. Domonkosék nagyon megörültek és elhatározták, hogy délután egy izgalmas versenyt fognak rendezni a kastély parkjában.

      Elérkezett a májusfa felállításának ideje, ám Bonifácék sehogy sem boldogultak. A májusfa hol jobbra, hol balra dőlt, és félő volt, hogy ezen a csodás napon a májusfa a földön marad, fekve. Leopoldnak hirtelen mentőötlete támadt:

      - Vajon Kornélia ráér egy ilyen szép napon?

     Bonifác elmosolyodott. Kornélia, a fővárosi Állatkert elefántja most is a hévízi tó mellett töltötte rövid vakációját. Ha megkérik, biztosan segít.

elefant_1.jpg

        Így is lett. Kornélia örömmel jött a kastélyba és hamarosan már mindenki a májusfán évő szalagokat csodálta, ahogy a szél fújja azokat. Kornéliának mindenki megköszönte a segítséget, Sün Sebestyén Sámuel pedig gyorsan  egy sűrű palacsintatésztát kevert, Csiga Cseperke pedig elővette a tavaly gondosan eltett befőttek közül a cseresznyéset. Azért, mert Kornélia a cseresznyés palacsintát szereti, így ezt sütötték meg neki.  Kornélia pedig csak mosolygott, úgy fogadta a gratulációkat és a finom falatokat.

       Már délutánra járt az idő, amikor kezdetét vette a Nagy Verseny. Szalonka Szidónia ötletére parki versenyt rendeztek, ahol mindenki elindult, még a csigák is. Szidi zászlójával adta meg a jelet a versenyzőknek, akik különböző járművekkel indultak neki a versenynek. 

szidi_rajt.jpg

     Volt itt motorkerékpár - ezt az oroszlánok, és volt itt automobil is, amelyet Bonifác vezetett. A csigák - Csalamádé, Csombor, Csatárka, Csendike, Cseperke és Csuporka egy rollerral igyekeztek minél messzebb jutni. Ám a legnagyobb meglepetést egy furcsa kétkerekű jármű okozta, amelynek az első kereke nagy volt, nagyon nagy, míg a hátsó kereke kicsi volt, nagyon kicsi.

velociped.jpg

       Mindenki elámult a furcsa kerékpár láttán. Hogyan lehet ezt egyáltalán hajtani, merült fel többekben a kérdés. Ám ne kellett sokáig várni a válaszra, mert Daru Domonkos megmutatta, hogy hogyan is kell ezzel a velocipéddal, mert ez a becsületes neve ennek a furcsaságnak. Domonkos nemcsak szépen, hanem gyorsan is tudott haladni kétkerekű járművével.

daru_domonkos_a_bator.jpg

        A kastélypark fái, bokrai és virágai is  nagy örömmel nézték a versenyt és mindenki a kedvencének szurkolt. Ám ez a nap különleges nap volt, már csak azért is, mert a versenynek mindenki a győztese volt. Mindenki, aki elindult egy kis nyakba akasztható érmet kapott, hogy jó szívvel emlékezzen május első napjára.