Mese három bögréről, sok-sok kisgyerekről és egy csokor virágról

Minden hétre egy mese a kastélyból - 1. mese

Kis történetek a keszthelyi kastély mesevilágából - eltűnt eperfagylalt, beteg kiscsiga, három gyógyító kiscica, bögrék az asztalon, egy mérges süni a konyhában és egy nagy csokor virág a mókuska kezében. Minden hétre egy mese a kastélyból sorozatunk első meséje. Mindenkinek jó szórakozást kívánunk a keszthelyi kastély mesés világában!

hatter_kastely.jpg

KESZTHELYI KASTÉLYMESÉK

MINDEN HÉTRE EGY MESE A KASTÉLYBÓL

 

Iski Szilvia:

Mese három bögréről, sok-sok kisgyerekről és egy tavaszi virágcsokorról

Rajzolta: Nyers-Lucz Viktória

 

Bagoly Bonifác, a kastély tudósa már könyvtár kényelmes foteljében az aznapi újság utolsó oldalát olvasta. Semmi jó hír nincs benne, állapította meg szomorúan. Az ablakhoz sietett és kinézett a kastély parkjára. Míg Bonifác szomorúan sóhajtozott, Daru Domonkos lépett a könyvtár ajtaján.

      - Minden rendben? – érdeklődött Domonkos a kastély tudósától.

      - Csupa rossz hír van az újságban, az égen komor felhők gyülekeznek. Mintha nem is tavasz lenne, hanem valami rossz álom – felelte Bonifác.

komor_felhok_gyulekeznek.jpg

      - Ráadásul én is rossz hírt hozok. Csiga Cseperke belázasodott és nagyon fáj a torka.

Bonifác Domonkosra aggodalmasan Domonkosra nézett.

      - Remélem, nem az a bizonyos járvány, ami miatt mindenkinek otthon kell maradnia? – suttogta a bagoly.

    - Nem tudjuk. Mindenesetre már telefonáltam a patikába a Szederkényi cicáknak. Micóka azt mondta, hogy rögtön jönnek. Gondoltam, szólok neked is. Ugye, te jól vagy? – kérdezte végül Domonkos Bonifáctól.

       - Csak a szomorúság vett rajtam erőt – felelte halkan a kastély tudósa.

Ezalatt lent a pincében, a kiskukták lakhelyén már nagy volt a riadalom. Csiga Csalamádé, Csombor, Csatárka, Csendike és Csuporka testvérük Cseperke ágya mellett álltak. Sün Sebestyén Sámuel, a kastély mesterszakácsa ezalatt mérgesen keresgél valamit a jégszekrényben.

       - Mi történt? – kérdezte Csalamádé Somától.

    - Csak tudnám, hová tűnt az eperfagylalt. Emlékszem, tegnap még betettem ide, ám most nyoma veszett – válaszolta a mesterszakács.

Közben megérkeztek a Szederkényi cicák, akik jól ismerik a betegségek és a gyógynövények titkait. A cicák alaposan megvizsgálták Cseperkét és kikérdezték arról, hogy mit evett utoljára, hol járt előző este.

      - Nem voltam kint a parkban – mondta alig hallhatóan Cseperke. – Itt voltam a jó meleg konyhában.

Micóka elmosolyodott.

     - Nem jártál véletlenül a jégszekrény közelében?

     - Az úgy történt, hogy én csak megkóstoltam az eperfagylaltot és egyszer csak … elfogyott – rebegte Cseperke, majd sírva fakadt.

     - Te voltál az?! – harsant fel Sebestyén hangja a konyha folyosójáról. – Akkor ezért nem találom sehol sem!

A cicák próbálták megnyugtatni a sünit és megvigasztalni a síró kiscsigát. Elővették táskájukból a mindenre jó csodaszert, a KAMILLA-MILLA teakeveréket. Vizet forraltak és a tálalószekrényből elővettek három bögrét. A bögrék nagyon örültek, hogy segíthetnek. Cseperke mellett még Bonifác és Domonkos kért a bűvös italból. A kiscsiga pár korty után már jobban érezte magát.

daru_domonkos_bagoly_bonifac_es_csiga_csalamade_delutani_teazasa.jpg

 Szederkényi Masni közben elindult, hogy megkeresse a mérges mesterszakácsot. Sebestyén bizony dúlt-fúlt mérgében, ám a cica szerint mindenről ő tehet.

        - Miért mondod ezt? - kérdezte a süni meglepetten.

       - Te vagy a világ legjobb szakácsa! Mindent tudsz, amit tudnod kell. Te készíted a legjobb fagylaltot az egész földkerekségen! Nem igaz?

         - Igen, ez így van. Még a hercegasszony is minden alkalommal megdicsér - mondta kissé megnyugodva Soma.

        - Na látod! Akkor ne legyél mérges Cseperkére, mert megette a fagylaltodat, ha már olyan finom volt.

Sün Sebestyén Sámuel egy kis idő múlva már elmosolyodott, aztán visszamentek a többiekhez a konyhába.sun2.jpg

 A kamillás teából már jócskán fogyott. Aki szeretett volna, kapott egy bögrével belőle. Míg a mesehősök itták a finom italt, Bonifác egyszer csak megszólalt.

        - Emlékeztek a gyerekekre, akik karácsonykor idejárnak?

        - Nem lehet őket elfelejteni! - válaszolta Csiga Csalamádé. - Nagyon aranyosak és nagyon okosak. Bár ők kakaót szoktak inni és hozzá kalácsot esznek.

       - Remélem, ők jól vannak, már nagyon hiányoznak. Most tavasszal emiatt a csúnya járvány miatt már nem jöttek el - folytatta Bonifác.

       - Pedig milyen jó kis mókát találtunk ki! Egy igazi detektívjátékot! Ám sajnos, nem lett belőle semmi.

      - Majd ha visszajön újra az egészség, akkor szerintem újra jönnek a gyerekek a kastélyba, megnézik a kincseket, megcsodálják a hintókat, a kocsikat és az Író néni, valamint Rajzoló lány pedig ismét új történeteket találnak majd ki nekik - mondta bizakodóan Daru Domonkos. - Majd hozzátette: - Ha jól tudom, nemsokára újabb mesés játékok következnek!

Mindenki bólogatott, még a három bögre is a konyha asztalán. Eközben nyílt az ajtó és Berkenyei Boróka, a kastély főkertésze jelent meg, kezében egy hatalmas tavaszi virágcsokorral.

img-628081245-0001.jpg

    - Ez gyönyörű! - mondta Szederkényi Matilda.

    - Ezt nektek szedtem, mert segítettetek Cseperkének. Sőt nemcsak a kiscsigának, hanem azoknak is, akik ezt a csúnya betegséget megkapták.

    - Ez a dolgunk! - mondta csendesen Szederkényi Masni. - Majd elérzékenyülve így szólt: - Nagyon köszönjük!

   - Bizony, nagyon köszönjük! - mondta Micóka. - Kitesszük a patika ablakába, hogy mindenki lássa, és tudjon benne gyönyörködni.

A keszthelyi kastély lakói még hosszan integettek a cicáknak, akik bizony alig bírták el ezt a nagy csokor virágot a hazafelé vezető útjukon.