Egyszer volt és most is van - a keszthelyi kastély mesevilága

Egyszer volt és most is van egy kastély a Balaton-parti Keszthelyen, ahol nemcsak csodálatos kincsek és nagyszerű Festetics-történetek várják a kíváncsiakat, hanem a kastély mesevilága is.

hatter_kastely.jpg

A keszthelyi Helikon Kastély a mesék világában

a_kastely_meses_vilaga_fotokkal_a5_4_valtozat.jpg

Fentről lefelé: Daru Domonkos, Bagoly Bonifác és Johanna Amália Emerencia a kastély szalonjaiban

Ebben a kastélyban él Daru Domonkos, a kastély kincseinek őrzője és Bagoly Bonifác, a kastély tudósa, aki már minden könyvet elolvasott a kastély könyvtárában.

Ám itt lakik még Erdmann is, a hercegasszony tacskója és a két, mindig jókedvű oroszlán, Leopold sötét sörénnyel és Leontin világos sörénnyel. Persze, nem feledkezhetünk el elválaszthatatlan barátjukról Gerzsonról, az oldalkocsis motorkerékpárról.

thumbnail_marc_15_ajandek.jpg

Leopold és Leontin Gerzson társaságában az Amazon Ház kiállításán

A pincében lévő konyhában Sün Sebestyén Sámuel hercegi mesterszakács és elsőrangú cukrász varázsolja az asztalra a finomságokat a hat Csiga-testvér, név szerint Csiga Csalamádé, Csombor, Csatárka, Csendike, Cseperke és Csuporka segítségével, míg a kertben és a parkban Berkenyei Boróka, a mókus látja el a hercegi főkertészeti feladatokat. Ficánka és Lepke, a két kis csacsi gyakran segít a mókusnak a park útjainak öntözésében, hogy ne legyen porfelhő.

Vannak olyanok a kastély lakói között, akik száguldást szeretik. Johanna Amália Emerencia, a kastély szelleme még a kulcslyukon is átfér, Leonóra, a hercegi család versenylova pedig még nem talált legyőzőkre a lóversenypályákon. Gusztáv, a hercegi automobil a Balaton menti utakon szeret a gázra lépni.

img-619092003-0001.jpg

Gusztáv próbálja Daru Domonkost felvidítani

Gyakori vendég a kastélyban Szalonka Szidónia, a világutazó madárka és a Szederkényi-cicák, Matilda, Masni és Micóka, akik a kastély melletti patikában tevékenykednek. Rozina, a tacskólány és Tóparti Tekergő Talabér, a barna foltos fehér kutyus Erdmann jóbarátai. Kornélia, az elefánt a fővárosi Állatkertben lakik, ám, ha fáj a lába, a hévízi tóban áztatja tappancsait és Bagoly Bonifác társaságában sok időt tölt a kastély méltán híres könyvtárában.  Szamóca, a bátor nyúl a vadászok réme, mindig segít azoknak, akiket a herceg úrék puskavégre akarnak kapni. Erdőszéli Elmélázó Elemér, a rókakölyök nevével ellentétben igencsak ravasz teremtés. Amikor a herceg úr távol van, ő is előbújik erdei rejtekhelyéről és a kastélyba siet a barátaihoz.

szederkenyi_cicak.jpg

A Szederkényi-cicák - Masni, Matilda és Micóka

Ők a keszthelyi kastély mesevilágának szereplői. Történeteik hol vidámak, hol szomorúak és néha igencsak elgondolkodtatók. A mesék egy rész már megjelent mesekönyv és színező formájában is!

borito1_2_masolata.jpg

Sok-sok érdekes történet szól a kastély falaikon belül és kívül lakókról. Nemsokára sok-sok titokra fog majd fény derülni! A mielőbbi viszontlátás reményében várunk minden meserajongót sok szeretettel! Bagoly Bonifáccal búcsúzunk, aki most is a kastély könyvtárában olvas.

nevtelen.png

Szöveg: © Iski Szilvia

Rajzok: © Nyers-Lucz Viktória

Fotók: © Bankó Zsolt

© Helikon Kastélymúzeum, Keszthely