Mese két kisgyerekről, a nyár végéről és az őszi programokról

Családi meseóra a kastély parkjában - 11. rész

Eljött augusztus utolsó csütörtökje és ezzel az utolsó nyári családi meseóra. Ezen a csütörtökön egy testvérpár, Julcsi és Marci ismerkedett meg a keszthelyi kastély mesevilágával édesanyjuk társaságában. Nagyon köszönjük, hogy minket választottak, és reméljük, hogy jól érezték magukat Erdmann, Leonóra, Leopold, Leontin és barátaik társaságában. Köszönetünket egy mesével szeretnénk kifejezni, ahol Julcsi és Marci lesz a középpontban! Egyúttal minden gyereknek és szülőnek is újból köszönjük, hogy a nyári csütörtökökön eljöttek a kastély parkjába és a mesehősökkel töltöttek egy családi meseórát.

Kedves Julcsi és Marci, kedves meserajongók - kicsik és nagyok - jó olvasást és kellemes időtöltést kívánunk a keszthelyi kastély mesevilágában!

kastely_negyen.jpg

 

Iski Szilvia:

Mese két kisgyerekről, a nyár vágáről és az őszi programokról

Rajz: Nyers-Lucz Viktória

Fotó: Bankó Zsolt

          Bagoly Bonifác, a kastély tudósa a könyvtárban ült egy kényelmes karosszékben és a naptárt nézte. Már augusztus végét mutatták a lapok.  Bonifác tudta, hogy ezen a csütörtökön az utolsó családi meseórára kerül sor. Kicsit szomorú lett. Nagyon megszerette a barátaival ezeket a perceket, amikor igazi gyerekekkel és szüleikkel találkozhattak. Ha tehette volna, megállította volna az időt, hogy mindig nyár legyen és csütörtök. De a mesében sem lehet mindent megtenni, így nagy sóhajjal vette tudomásul, hogy eljött az utolsó nyári családi meseóra ideje. arra is godnolt, vajon most kik fogják meglátogatni a kastély parkját és őket. 

belso_park_toronybol_nyar.jpg

         Daru Domonkos, a kastély kincseinek őrzője és Bonifác legjobb barátja bekopogott az ajtón.

         - Gyere Bonifác, mindjárt 10 óra! Jönnek a gyerekek! Miért vagy ilyen szomorú?

         - Tudod Domonkos, hogy ez lesz az utolsó családi meseóra?

      - Igen, valóban - válaszolta a daru. - De gondolj arra, hogy milyen kedves gyerekekkel találkoztunk. Milyen ügyesek és okosak voltak. Én biztos vagyok benne, hogy látjuk még őket. Ne légy szomorú! Gyere!

         Bagoly Bonifác és Daru Domonkos a ginkgo biloba tetejére repültek, ott várták a gyerekeket. Már a fa tetejéről látták, hogy két aranyos kisgyerek érkezik a kocsiház elé édesanyjukkal. A két kisgyereket Julcsinak és Marcinak hívták. Édesanyjukkal érkeztek, és hamarosan megismerték a lovacskákat, az elefántot, a mókust, a szellemet, a cicákat, az oroszlánok, a kutyusokat és a madarakat a meséből. A gyerekek jól érezték magukat és sokat beszélgettek a mesehősökkel az árnyékos park egyik tisztásán, akikkel Marci és JUlcsi még jobban megismerkedett. 

         - Sok helyen voltunk most nyáron - kezdte Leonóra, a hercegi család versenylova. - Unokatestvéremmel, Rozmaringgal jártunk nagyvárosokban, voltunk fürdőhelyeken és lóversenyeken.

              - Ősszel menjetek el kirándulni az erdőben. Ott csend van és nyugalom - mondta Julcsi a lovacskáknak.

             - Én nagyon édesszájú vagyok, szeretem az édességeket - mondta Kornélia, az elefánt.

             - Ettél már marcipános süteményt? Ha nem, akkor mindenképpen kóstold meg! - javasolta Marci az elefántnak.

elefant_1.jpg

              - Látjátok gyerekek ezt a csodálatos parkot? Egész nyáron kis kiscsacsi segítőmmel, Lepkével és Ficánkával sokat dolgoztunk, hogy ilyen szép legyen - mondta Berkenyei Boróka, a kastély főkertésze.

             - Ha pihenni akarsz - mondta Julcsi a mókuskának, - akkor az erőben egy árnyékos helyen a sátorban tudsz pihenni.

             Johanna, a kastély szelleme elmesélte a gyerekeknek,, hogy hétfőn megy szemorvoshoz, és nagyon reméli, hogy többé már nem fog szédülni. Amikor majd megkapja a szemüvegét, ő is elmegy pihenni.

            - Neked is egy erdei kirándulást javaslok - mondta Marci. - Egy nyugalmas erdei tisztáson a fűbe leheveredni igazi pihenés.

           Leopold és Leontin, a kastély védelmezői bemutatták a gyerekeknek legjobb barátjukat, Gerzsont. gerzson egy oldalkocsis motrokerékpár volt, amely az oroszlánokkal már körbejárta a világot.

thumbnail_marc_15_ajandek.jpg

           - Részt vesztek az őszi Nagy Motoros versenyen? - érdeklődőtt Julcsi az oroszlánoktól.

           - Semmi pénzért sem hagynánk ki - válaszolták Leopoldék. - Nekünk a motorozás a pihenés, el sem tudjuk képzelni az életünket motorozás és Gerzson nélkül.

          A Szederkényi patika kiscicái, Szederkényi Masni, Matilda és Micóka, valamint unokatestvérük, Kormoska elmesélték a gyerekeknek, hogy hová készülnek szeptemberben. Egy erdei egértalálkozóra!

            - A macskák és az egerek nem ellenségei egymásnak? - kérdezte halkan Marci.

           - De nem a keszthelyi kastélymesékben! - felelte nevetve Masni. - Alig várjuk már a találkozást, szeretnénk sokat játszani az egerekkel.

a_szederkenyi-cicak.jpg

           A hercegasszony tacskója, Erdmann, legjobb barátja, Tóparti Tekergő Talabér és Rozina, a bájos tacskólány elmesélte a gyerekeknek, hogy mi mindent nyertek a Balatoni Kutyagolás versenyén. Erdmann a kerékpározás, Rozina a csónakázás, míg Talabér a gyaloglást a hegyre első díját hozta el. Talabér beleszeretett a hegymászásba és azt tervezi, hogy minél több hegyre szeretne feljutni.

          - Mit szólnátok a világ legmagasabb hegycsúcsához? - kérdezte Julcsi a kutyáktól.

         Erdmannék eltűnődtek. Jó cél, gondolták magukban, ám addig még sokat kell gyalogolniuk és gyakorolniuk.

        Bagoly Bonifác és Daru Domonkos, a két jóbarát megmutatta a gyerekeknek, hogy kell elkezdeni repülni. Marciék csodálkozva nézték, hogyan indulnak el a madarak az ég felé.

        - Fel tudtok repülni a legmagasabb felhőre? - kérdezte Marci a madaraktól.

       - Még nem próbáltuk, de nagyon jó ez az ötlet! - mondta Domonkos.

      - Utána nézek, hogy milyen ott fent az időjárás, aztán, ha minden jól megy, megpróbálhatjuk - válaszolta Bonifác.

       A gyerekek közben megkóstolhatták a hercegi kert legfinomabb almáit, majd elbúcsúztak a mesehősöktől. Daru Domonkosék sokáig integettek utánuk és remélték, hogy újra viszontlátják Julcsit és Marcit.

 

Szöveg: © Iski Szilvia/Helikon Kastély

Rajz: © Nyers-Lucz Viktória/Helikon Kastély

Fotó: © Bankó Zsolt/Helikon Kastély

© Keszthelyi kastélymesék

© Helikon Kastélymúzeum, Keszthely