Mese két kislányról, két kisfiúról, a mesebeli nyári divatról és egy különleges játékról - 1. rész

Családi meseóra a kastély parkjában - 7. rész

A keszthelyi Helikon Kastély augusztus 13-i családi meseóráján ismét remek kis csapat gyűlt össze. Emma és Bence Budapestről, míg Dorottya és Ádám Esztergomból érkeztek szüleik társaságában, hogy megismerkedjenek a kastély mesevilágával. Bagoly Bonifác, Leopold, Berkenyei Boróka és a többiek már nagyon várták a gyerekeket, és most is, mint mindig, nagyon jól érezték magukat. Reméljük, a gyerekek is hasonló érzésekkel gondolnak vissza a csütörtöki meseórára. Köszönetünket most is, mint, ahogy eddig, egy mesével szeretnék kifejezni, ahol a gyerekeké a főszerep! 

Az e heti mese, akárcsak a múlt heti, kétrészes lesz, középpontjában pedig a nyári divat került. Kedves Emma, Bence, Dorottya és Ádám, valamint kedves meserajongó gyerekek és felnőttek – jó olvasást és kellemes időtöltést kívánunk a keszthelyi kastély mesevilágában!

A mese második részét pedig szombaton lehet majd elolvasni!

A meseórák augusztus utolsó két hetében is folytatódnak, augusztus 20-án és 27-én, mindkét napon délelőtt 10 órakor kezdődnek. Mindenkit szeretettel várunk a keszthelyi kastély parkjában, a hintókiállítás bejáratánál! A részvétel ingyenes!

egyszer_volt_most_is_van_banner.jpg

Iski Szilvia: Mese két kislányról, két kisfiúról, a mesebeli nyári divatról és egy különleges játékról

Rajzolta: Nyers-Lucz Viktória

Fotó: Bankó Zsolt

 

      A keszthelyi kastély parkja, mint mindig, a mostani csütörtökön is színpompás volt. Berkenyei Boróka, a kastély főkertésze már hajnalban megnézte, hogy minden rendben van-e, hiszen a csütörtök a gyerekeké! Ilyenkor ellepik a parkot a kincsvadászó gyerekek, van gyereksarok is, ahol ki lehet próbálni, ki milyen ügyes a rajzolásban. Ám a kastély mesés lakói a délelőtt 10 órakor kezdődő meseórát várják, ahol találkozhatnak igazi gyerekekkel, akik azért jönnek a szélrózsa minden irányából, hogy velük megismerkedjenek.

belso_park_toronybol_nyar.jpg

A keszthelyi kastély parkja - egyelőre gyerekek nélkül

 

- Hány óra van Bonifác? - kérdezte Rozina.

- Nemsokára 10 óra - mondta a kastély tudósa, majd elmagyarázta a tacskólánynak, hogy hogyan lehet leolvasni az időt egy óra számlapjáról.

- Ez nagyon érdekes - felelte Rozina. - Vajon a gyerekek is ismerik az órát? - tette hozzá.

- Ezek a gyerekek, akik idejönnek, nagyon okosak, nagyon ügyesek és talpraesettek - felelte Bonifác.

- Talpraesettek? - kérdezte nevetve Szederkényi Micóka, a gyógyszertár legkisebb cicája. - Úgy tudnak talpra esni, mint mi?

- Ezt nem úgy értik az emberek, mint a cicák - válaszolta Bonifác fejét csóválva. - Ez azt jelenti az emberek világában, hogy aki talpraesett, az rátermett, életrevaló és nem fél semmitől.

- Még tőlünk sem? - kérdezte Leontin, a kisebbik oroszlán.

- Tőletek csak a rosszak félnek és nem a gyerekek - felelte erre Bonifác. - Egyébként 1 perc múlva 10 óra lesz, ideje figyelnünk, mert megérkeztek a gyerekek.

bagoly_bonifac.jpg

Bagoly Bonifác, aki még az órát is ismeri

Valóban, két kislány Emma és Dorottya, valamint két kisfiú, Bence és Ádám jelent meg a kocsiház bejáratánál szüleik társaságában. Két testvérpár volt, Emmának Bence, míg Dorottyának Ádám volt az öccse. A mesehősök pillanatok alatt a szívükbe zárták őket, és érdeklődéssel hallgatták, hogy a gyerekek szerint milyen is a mesebeli nyári divat. Bonifácék igyekeztek mindent megjegyezni, hogy milyen öltözéket is kell beszerezniük.

Majdnem egy óra telt el, amikor a gyerektől búcsút vettek a kastélylakók. 

- Ugye látunk még bennetek? - kérdezte aggódva Tóparti Tekergő Talabér.

- Természetesen! - válaszolták a gyerekek egyszerre. 

- Tudjátok mit? - kezdte Daru Domonkos. - Mivel Sün Sebestyén, a kastély mesterszakácsa hat kis kuktájával, név szerint: Csiga Csalamádéval, Csomborral, Csatárkával, Cseperkével, Csuporkával és Csendikével éppen Párizsban van egy szakács- és cukrásziskolában, ezért akkor lenne jó, ha akkor találkoznánk újra, amikor már ők is itthon vannak.

A gyerekek mosolyogva bólintottak, majd integetve elbúcsúztak Domonkoséktól.

daru_domonkos_rajz.jpg

Daru Domonkos, a kastély kincseinek őrzője,

aki a meseórákon a gyerekekre és a szüleikre is nagyon vigyáz

 

- Ez is csodálatos volt, akárcsak az eddigiek - mondta Leonóra, a hercegi család versenylova, miután a gyerekek a szüleikkel együtt elmentek.

- Alig várom, hogy elindulhassak megvenni a csodaszép szoknyámat - mondta mosolyogva Johanna, a kastély szelleme. 

johann_kozelrol_nezve_is_jo_szellem.jpg

A mindig mosolygós Johanna - teljes nevén Johanna Amália Emerencia -

egyelőre szoknya nélkül

 

- Menjünk el Ignác bácsi boltjába! (* megj. a mese végén) Ott mindent megvehetünk, ha pedig mégsem, akkor Ignác bácsi meghozatja nekünk!

Így is lett. A kis csapat izgatottan nyitott be Ignác bácsi boltjába. A boltos bácsi nagy örömmel fogadta a kastély lakóit.

- Isten hozott benneteket a boltomban! Miben állhatok a rendelkezésetekre? - kérdezte Ignác bácsi. 

- Kedves Ignác bácsi! - kezdte mondókáját Bagoly Bonifác. - Tudod, csütörtök van.

- Tudom, ez a gyerekek napja a kastélyban! - válaszolta a boltos bácsi. 

- Valóban - mondta erre Bonifác, majd így folytatta: - A gyerekek, Emma, Dorottya, Bence és Ádám most a divat világába kalauzolt el minket és tippeket adtak nyári öltözködésükre. Összeírtam, hogy kinek mit javasoltak.

Azzal Bonifác egy terjedelmes listát adott át Ignác bácsinak. A boltos bácsi elolvasta egyszer, majd még egyszer, aztán bement a kis raktárába.

Eltelt egy kis idő, amikor Ignác bácsi sok-sok dobozzal jött ki a raktárból. Mindegyik dobozban a kívánt ruhadarabokat csomagolta, a dobozokra pedig ráírta a neveket. 

- Sajnos kedves cicák és szellem, nektek nem sikerült maradéktalanul becsomagolnom a kért ruhákat. Már telefonáltam ifjabb Holló Lipótnak, hogy majd hozza el nektek postai csomagként. A többieknek viszont átadnám.

Azzal Ignác bácsi kiosztotta a csomagokat. Bagoly Bonifácék örömmel vették kézbe, mancsba, szárnyba. Micókáék és Johanna sem búslakodtak, hiszen tudják, hogy hamarosan ők is felvehetik a gyerekek által nekik megálmodott ruhákat. Miután fizettek, gyorsan a kastélyba indultak. Ott mindenki felpróbálta a ruhákat, cipőket és egyéb kiegészítőket. Megnézték magukat a tükörben és egymást is. Mindenki meg volt elégedve.

Itt az első mese vége! 

Hogy milyen ruhákat is javasoltak a gyerekek a mesehősöknek, és milyen különleges játékot tanítanak meg a Daru Domonkos és barátai Emmának, Bencének, Dorottyának és Ádámnak, a mese második részében kiderül, amely holnap fog megjelenni!

 

* megjegyzés: A mesebeli Ignác bácsi boltja a valóságban is létezett. A 20. század első részében Keszthelyen, a Kossuth Lajos utca 8. szám alatt volt Mérei Ignác boltja, ahol mindent meg lehetett venni, legyen az könyv, illatszer, ruha vagy éppen bajuszkötő. A keszthelyi kastély mesevilágában így kapcsolódik össze a képzelet világa a valódi történelemmel. 

 

Szöveg: © Iski Szilvia/Helikon Kastély

Rajz: © Nyers-Lucz Viktória/Helikon Kastély

Fotó: © Bankó Zsolt/Helikon Kastély

© Keszthelyi kastélymesék

© Helikon Kastélymúzeum, Keszthely